• Blog
  • Projectes
  • Guia de sostenibilitat, economia circular i consum responsable
Slider Guia sostenibilidad, economía circular y consumo responsable

Guia de sostenibilitat, economia circular i consum responsable

Publiquem una guia de bones pràctiques en el marc d´un projecte d´assessorament al comerç local de la localitat d´Olot

Realitzem una campanya d’assessorament per a l’Agència d’Innovació i Desenvolupament de La Garrotxa ( Dinàmig ) centrada a detectar i avaluar les pràctiques actuals dels comerços locals del centre històric d’Olot per tal d’aportar propostes de millora i eines per implementar-les en línia amb els objectius de desenvolupament sostenible de La Garrotxa (ODG) .

El projecte es va realitzar a finals del 2024 en el marc del programa d’ajudes per a l’enfortiment de l’activitat comercial a zones turístiques del Ministeri d’Economia, Comerç i Empresa, mitjançant el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat per la Unió Europea – Next Generation EU. 

 

Objectius

Objetivos de Desarrollo Sostenible nº 11 Ciudades y comunidades sostenibles

ODS 11 | Ciutats i 

comunitats sostenibles

Diagnosticar comerç local

Diagnosticar

Oferir suport i assessorament al comerç local perquè fomenti el consum responsable i la reducció de residus entre clients i també empleats.

Objetivos de Desarrollo Sostenible nº 12 Producción y consumo responsables

ODS 12 | Producció i

consum responsables

 
Visibilizar buenas prácticas

Visibilitzar

Recollir i visibilitzar bones pràctiques de consum local i responsable que contribueixen a un comerç local més resilient i de menys impacte ambiental.

Objetivos de Desarrollo Sostenible nº 13 Acción por el clima

ODS 13 | Acció pel clima

Apoyar las acciones de reducción de residuos

Donar suport

Donar suport a la implementació de mesures com la compra a granel o la reutilització de caixes i envasos tant amb proveïdors com amb clients.

Què es va fer?

Fase 1: Anàlisi

Avaluació de la situació actual dels comerços, considerant aquells criteris que s’apliquen, tant a l’oferta com a la gestió interna d’aquests comerços mitjançant enquestes presencials.

Fase 2: Informe de resultats

Elaboració d’un informe de resultats al voltant de cinc àrees temàtiques: energia, aigua, residus, economia circular, mobilitat i comunicació.  

Fase 3: Elaboració de la Guia de bones pràctiques

Redacció i maquetació d’una Guia de bones pràctiques per incorporar el consum responsable i l’economia circular a l’oferta i la gestió del comerç local d’Olot .

Fase 4: Difusió

Realització d’una jornada informativa i publicació de la nota de premsa . 

 

 

Resultat del projecte: Guia de bones pràctiques

Per què una guia de sostenibilitat, economia circular i consum responsable?

El comerç local és un eix vertebrador de l’activitat social i comercial de pobles i ciutats. Tot i això, els efectes negatius del COVID-19, els canvis en els hàbits de consum i la ràpida digitalització d’una part de la societat suposen un repte per a la competitivitat d’aquests negocis.

Col·laborem activament amb ajuntaments i associacions de comerciants per promoure un consum més conscient i sostenible que aposta per models de producció i consum que afavoreixen l’economia i l’ocupació local i que estan compromeses amb el desenvolupament del territori.

Les campanyes de suport al comerç local proposen reptes, premis i activitats presencials per dinamitzar i promoure el paper essencial d’aquests negocis. 

Noticias relacionadas

Xerrada del residu al recurs per a Universitat Ritsumeikan

La xerrada "Del Residu al Recurs", realitzada per a estudiants de la Universitat de Ritsumeikan, una institució japonesa líder en sostenibilitat, va tenir com a objectiu inspirar la propera generació a adoptar la mentalitat d'Economia Circular.

Auditoria de residus per a Calmell Group

A través de la planificació, recol·lecció i anàlisi a les seves naus industrials, la companyia va desenvolupar un pla d'implementació en coordinació amb els seus equips, fomentant dinàmiques de millora sostenible. Aquesta auditoria en reforça l'aposta per l'eficiència, el compliment normatiu i la reducció de la petjada ambiental.

Formació en malbaratament alimentari per a Hotel Tarida Beach

Insotel Group reforça el seu compromís ambiental implementant el sistema Effiwaste per reduir el malbaratament alimentari. Amb el suport de Go Zero Waste, es va formar el personal de l'hotel en sostenibilitat, normativa vigent i estratègies pràctiques per mesurar, analitzar i reduir residus, alineant-se amb els ODS 11, 12 i 13.