Showcooking de cuina d’aprofitament

L'art de no llençar res: Cuina creativa per desaprofitar menys i assaborir més
Showcooking de cocina de aprovechamiento

Cada any cada llar va desaprofitar 65,5 quilos d'aliments

Font: Informe del malbaratament alimentari a les llars. Ministeri dAgricultura, Pesca i Alimentació d'Espanya.

Hola!
Som la Magda i el Martí

Vam fundar Go Zero Waste  per impulsar l’economia circular i la sostenibilitat. 

 · Realitzem aquest taller per ensenyar receptes que redueixin el malbaratament alimentari . 

· Busquem inspirar les persones perquè aprenguin a ser més sostenibles a la cuina i al seu dia a dia. 

Foto equipo Go Zero Waste

Què és un taller de cuina d'aprofitament?

Cuinar sense desaprofitar

Un taller que ensenya transformar sobres i aliments oblidats en plats saborosos, reduint el malbaratament de menjar a casa. 

Del descart a la creativitat

Més que receptes, és una experiència que inspira reinventar la cuina, aprofitant al màxim cada ingredient. 

Sabors que uneixen

L’activitat es comparteix en grup, tot fomentant l’aprenentatge col·lectiu i la consciència sobre un consum més responsable. 

Per què és important lluitar contra el malbaratament alimentari?

Protege el medio ambiente

Protegeix el medi ambient

Per produir aliments es fa servir aigua, terra, energia i transport. Si els desaprofitem, també es desaprofiten tots aquests recursos. 

Genera ahorro económico

Genera estalvi econòmic

Evitar llençar menjar significa aprofitar molt millor el que comprem, gastar menys i planificar millor les compres.

Fomenta hábitos responsables

Fomenta hàbits responsables

Ens convida a consumir de manera conscient, cuinar amb creativitat i valorar els aliments que tenim. 

Quins són els nostres objectius?

Objetivos de Desarrollo Sostenible nº 11 Ciudades y comunidades sostenibles

ODS 11 | Ciutats i comunitats

sostenibles

Fomento de la creatividad culinaria​

Foment de la creativitat culinària

El taller incentiva a pensar de manera flexible a la cuina: reinventar plats, improvisar amb el que hi ha i descobrir noves combinacions.

Objetivos de Desarrollo Sostenible nº 12 Producción y consumo responsables

ODS 12 | Producció i

consum responsables

Conexión social y trabajo en equipo​

Connexió social i treball en equip

És una activitat participativa, ideal per compartir, aprendre en grup i crear comunitat al voltant de la sostenibilitat.

Objetivos de Desarrollo Sostenible nº 13 Acción por el clima

ODS 13 | Acció pel clima

 

Pasar a la acción

Passar a l'acció

Després del taller comença el veritable canvi. Facilitem el camí perquè després a la cuina dels assistents al taller no es llenci res.

Caracteristes del taller

1

Durada

El taller sol durar 1 hora i 30 minuts. Sempre donem un temps per a preguntes dels assistents

2

Localització

El taller es pot fer presencialment o en línia

3

Ingredients i utensilis

Portem tot allò necessari per al taller de cuina d’aprofitament

4

Enfocament pràctic

Convidem els assistents a participar i crear les seves pròpies creacions. 

5

Orientació post-taller

Proposem receptes que els participants poden cuinar en acabar el taller. 

6

I sobretot: passar-ho bé!

Aprenem en un ambient proper, distès i divertit. 

Impacte dels nostres tallers de cuina d’aprofitament

+35

tallers realitzats

+220

assistents que han participat activament

+200

receptes ensenyades

On fem els nostres tallers de cuina d'aprofitament?

Empreses i oficines

  • En programes de  responsabilitat social corporativa  (RSC) com vam fer amb  KPMG.

  • Com a activitat de  team building  i així fomentar els hàbits sostenibles a l’entorn laboral

  • Per  a formació  del personal en  sostenibilitat 

  • Dies temàtics  o  setmanes verdes
Allianz_taller_cocina

Ajuntaments i centres cívics

  • A  fires  de  sostenibilitat

  • Jornades  ciutadanes

  • Dins de  plans  de  conscienciació  ambiental 
  • En el marc de les nostres  campanyes de reducció de residus  com vam fer amb l’  ajuntament de Teià .

  • A la  Setmana Europea de Prevenció de Residus  on durant una setmana 

Escoles, instituts i universitats

  • Per introduir l’alumnat en  sostenibilitat de manera pràctica

  • Durant la  Setmana del Medi Ambient 

  • En dies com el  Dia Mundial del Residu Zero 

  • Durant la Setmana de Prevenció de Residus 

  •  En moments just abans quan es generin molts residus com per  Nadal  o  vacances
Taller Alella de Cocina

Testimonios

Ha sido un taller muy inspirador... Aprendimos ideas prácticas para mejorar nuestra alimentación y cuidar el planeta, todo en un ambiente cercano y participativo. A pesar de ser casi 40 en sala, Berta y Martí consiguieron hacer partícipe y enganchar a todo el público. ¿Lo mejor? Todo lo cocinado estaba BRUTAL. Muchísimas gracias por esta experiencia. Lo recomendaría sin duda 🙂
Josep Ustrell
Técnico de Comercio Ayuntamiento de Igualada
Las indicaciones y acciones realizadas conjuntamente nos sirvieron para dinamizar actividades de promoción del comercio local y la reducción de residuos
Olga Jalil
Área Empresa Ayuntamiento de Blanes
Testimonio 2
El equipo de Go Zero Waste se adaptó perfectamente al momento y al grado de madurez de la campaña municipal, aportando profesionalidad e innovación.
Laura Carbó
Técnica de Medio Ambiente Ayuntamiento de Vilafranca del Penedés
Para nuestro Ayuntamiento y Municipio fue una campaña innovadora, nunca se había hecho ninguna de estas características. A pesar de la dificultad para conseguir participación en este tipo de campañas, conseguimos movilizar a mucha gente en las diferentes actividades. Fue una gran experiencia.
Maria Carme Olaya
Concejala Ayuntamiento de Les Cabanyes
La campaña "Muévete por el cero" nos ha ayudado a avanzar hacia la reducción de residuos a nivel local y a sumar ciudadanía concienciada hacia un cambio de hábitos que fomenten un consumo más consciente
Mariona Bigas
Area de Medio Ambiente de Mancomunidad La Plana
Fritters biting lived not bright minister petrificus. Remembrall goblin hearing wool seeker.
Feliz
CMO, HappyAddons

Quins beneficis té fer el nostre taller de cuina d'aprofitament?

Reducció del malbaratament alimentari

Aprendre tècniques i receptes que permeten aprofitar millor els aliments, reduint la quantitat de menjar que acaba a les escombraries.

Posar en pràctica

T’explicarem receptes que pots fer a casa fàcilment i amb diversos tipus d’aliments. També podràs tastar els resultats de cada recepta. 

Consciència i responsabilitat ambiental

Els participants prenen consciència de l’impacte ambiental del malbaratament alimentari i aprenen a actuar de manera més sostenible.

Fomenta la participació

Promovem que cada persona pugui cuinar i aporti el seu coneixement i que entre tots compartim les bones pràctiques que fem

Estalvi econòmic a la llar

Cuinar amb sobres o aliments en risc de malbaratament ajuda a optimitzar la compra ia reduir la despesa mensual en alimentació.

Seguiment post-taller

Entreguem a tots els participants un receptari amb diverses propostes perquè puguin continuar aprenent després del taller.

FAQS

La  cuina d’aprofitament  és una forma de cuinar que busca  reduir el malbaratament alimentari  utilitzant al màxim els ingredients disponibles, incloent sobres de menjars anteriors, parts d’aliments que normalment es descarten (com pells, tiges o ossos), o productes propers a la data de caducitat.

  1. Introducció al malbaratament alimentari

    • Xifres clau a nivell global i local

    • Causes del malbaratament a la llar i fora d’ell

    • Conseqüències ambientals, socials i econòmiques

  2. Principis de la cuina d´aprofitament

    • Com planificar millor les compres i menús

    • Tècniques de conservació i emmagatzematge

    • La importància d’entendre dates de caducitat i consum preferent

  3. Ús creatiu de sobres i excedents

    • Com transformar sobres en nous plats

    • Receptes base que es poden adaptar segons el que tinguem (truites, cremes, saltats, etc.)

    • Aprofitament de parts oblidades: pells, tiges, ossos, pa dur, etc.

  4. Cuina pràctica en directe ( showcooking )

    • Elaboració de receptes amb aliments reals o en risc de rebuig

    • Trucs de cuina sostenible (estalvi energètic, organització de nevera i rebost)

  5. Consells per aplicar al dia a dia

    • Planificació de menús setmanals

    • Idees per carmanyoles, batch cooking i congelació intel·ligent

    • Apps i recursos útils per evitar el malbaratament

No , no cal tenir coneixements previs. 
El taller està dissenyat perquè qualsevol persona interessada a la cuina d’aprofitament i l’economia circular pugui  entendre,   participar i posar en pràctica  després .

Ambdues opcions són possibles . El taller es pot fer de forma  presencial  o  en línia  mitjançant una plataforma virtual. Volem  facilitar  al màxim la  participació,  així que ens adaptem al format que s’adapti millor a tu. 

Depèn de diversos factors: 
· Si és  online  o  presencial
· Si és per a  grups  molt  grans  i cal fer-ho en diverses sessions
· Si és en  dies laborals  o en  caps de setmana .

Contacta amb nosaltres i et farem un pressupost personalitzat segons les teves necessitats. 

Estem a la teva disposició. No dubtis en contactar-nos per mail a info@gozerowaste.es o whatsapp & telèfon al +34 635 42 51 28 🙂

Preguntas frecuentes taller de cocina de aprovechamiento
Fotos_Magda y Martí

T’escoltem

Estem preparats per organitzar un taller de cuina d’aprofitament que s’adapti a les necessitats del vostre ajuntament, empresa o centre educatiu.