Showcooking de cuina d’aprofitament
Cada any cada llar va desaprofitar 65,5 quilos d'aliments
Font: Informe del malbaratament alimentari a les llars. Ministeri dAgricultura, Pesca i Alimentació d'Espanya.
Hola!
Som la Magda i el Martí
Vam fundar Go Zero Waste per impulsar l’economia circular i la sostenibilitat.
· Realitzem aquest taller per ensenyar receptes que redueixin el malbaratament alimentari .
· Busquem inspirar les persones perquè aprenguin a ser més sostenibles a la cuina i al seu dia a dia.
Què és un taller de cuina d'aprofitament?
Cuinar sense desaprofitar
Un taller que ensenya transformar sobres i aliments oblidats en plats saborosos, reduint el malbaratament de menjar a casa.
Del descart a la creativitat
Més que receptes, és una experiència que inspira reinventar la cuina, aprofitant al màxim cada ingredient.
Sabors que uneixen
L’activitat es comparteix en grup, tot fomentant l’aprenentatge col·lectiu i la consciència sobre un consum més responsable.
Per què és important lluitar contra el malbaratament alimentari?
Protegeix el medi ambient
Per produir aliments es fa servir aigua, terra, energia i transport. Si els desaprofitem, també es desaprofiten tots aquests recursos.
Genera estalvi econòmic
Evitar llençar menjar significa aprofitar molt millor el que comprem, gastar menys i planificar millor les compres.
Fomenta hàbits responsables
Ens convida a consumir de manera conscient, cuinar amb creativitat i valorar els aliments que tenim.
Quins són els nostres objectius?
ODS 11 | Ciutats i comunitats
sostenibles
Foment de la creativitat culinària
El taller incentiva a pensar de manera flexible a la cuina: reinventar plats, improvisar amb el que hi ha i descobrir noves combinacions.
ODS 12 | Producció i
consum responsables
Connexió social i treball en equip
És una activitat participativa, ideal per compartir, aprendre en grup i crear comunitat al voltant de la sostenibilitat.
ODS 13 | Acció pel clima
Passar a l'acció
Després del taller comença el veritable canvi. Facilitem el camí perquè després a la cuina dels assistents al taller no es llenci res.
Caracteristes del taller
Durada
El taller sol durar 1 hora i 30 minuts. Sempre donem un temps per a preguntes dels assistents
Localització
El taller es pot fer presencialment o en línia
Ingredients i utensilis
Portem tot allò necessari per al taller de cuina d’aprofitament
Enfocament pràctic
Convidem els assistents a participar i crear les seves pròpies creacions.
Orientació post-taller
Proposem receptes que els participants poden cuinar en acabar el taller.
I sobretot: passar-ho bé!
Aprenem en un ambient proper, distès i divertit.
Impacte dels nostres tallers de cuina d’aprofitament
+35
tallers realitzats
+220
assistents que han participat activament
+200
receptes ensenyades
On fem els nostres tallers de cuina d'aprofitament?
Empreses i oficines
- En programes de responsabilitat social corporativa (RSC) com vam fer amb KPMG.
- Com a activitat de team building i així fomentar els hàbits sostenibles a l’entorn laboral
- Per a formació del personal en sostenibilitat
- Dies temàtics o setmanes verdes
Ajuntaments i centres cívics
- A fires de sostenibilitat
- Jornades ciutadanes
- Dins de plans de conscienciació ambiental
- En el marc de les nostres campanyes de reducció de residus com vam fer amb l’ ajuntament de Teià .
- A la Setmana Europea de Prevenció de Residus on durant una setmana
Escoles, instituts i universitats
- Per introduir l’alumnat en sostenibilitat de manera pràctica
- Durant la Setmana del Medi Ambient
- En dies com el Dia Mundial del Residu Zero
- Durant la Setmana de Prevenció de Residus
- En moments just abans quan es generin molts residus com per Nadal o vacances
Testimonios
Quins beneficis té fer el nostre taller de cuina d'aprofitament?
Reducció del malbaratament alimentari
Aprendre tècniques i receptes que permeten aprofitar millor els aliments, reduint la quantitat de menjar que acaba a les escombraries.
Posar en pràctica
T’explicarem receptes que pots fer a casa fàcilment i amb diversos tipus d’aliments. També podràs tastar els resultats de cada recepta.
Consciència i responsabilitat ambiental
Els participants prenen consciència de l’impacte ambiental del malbaratament alimentari i aprenen a actuar de manera més sostenible.
Fomenta la participació
Promovem que cada persona pugui cuinar i aporti el seu coneixement i que entre tots compartim les bones pràctiques que fem
Estalvi econòmic a la llar
Cuinar amb sobres o aliments en risc de malbaratament ajuda a optimitzar la compra ia reduir la despesa mensual en alimentació.
Seguiment post-taller
Entreguem a tots els participants un receptari amb diverses propostes perquè puguin continuar aprenent després del taller.
FAQS
La cuina d’aprofitament és una forma de cuinar que busca reduir el malbaratament alimentari utilitzant al màxim els ingredients disponibles, incloent sobres de menjars anteriors, parts d’aliments que normalment es descarten (com pells, tiges o ossos), o productes propers a la data de caducitat.
Introducció al malbaratament alimentari
Xifres clau a nivell global i local
Causes del malbaratament a la llar i fora d’ell
Conseqüències ambientals, socials i econòmiques
Principis de la cuina d´aprofitament
Com planificar millor les compres i menús
Tècniques de conservació i emmagatzematge
La importància d’entendre dates de caducitat i consum preferent
Ús creatiu de sobres i excedents
Com transformar sobres en nous plats
Receptes base que es poden adaptar segons el que tinguem (truites, cremes, saltats, etc.)
Aprofitament de parts oblidades: pells, tiges, ossos, pa dur, etc.
Cuina pràctica en directe ( showcooking )
Elaboració de receptes amb aliments reals o en risc de rebuig
Trucs de cuina sostenible (estalvi energètic, organització de nevera i rebost)
Consells per aplicar al dia a dia
Planificació de menús setmanals
Idees per carmanyoles, batch cooking i congelació intel·ligent
Apps i recursos útils per evitar el malbaratament
No , no cal tenir coneixements previs.
El taller està dissenyat perquè qualsevol persona interessada a la cuina d’aprofitament i l’economia circular pugui entendre, participar i posar en pràctica després .
Ambdues opcions són possibles . El taller es pot fer de forma presencial o en línia mitjançant una plataforma virtual. Volem facilitar al màxim la participació, així que ens adaptem al format que s’adapti millor a tu.
Depèn de diversos factors:
· Si és online o presencial
· Si és per a grups molt grans i cal fer-ho en diverses sessions
· Si és en dies laborals o en caps de setmana .
Contacta amb nosaltres i et farem un pressupost personalitzat segons les teves necessitats.
Estem a la teva disposició. No dubtis en contactar-nos per mail a info@gozerowaste.es o whatsapp & telèfon al +34 635 42 51 28 🙂
T’escoltem
Estem preparats per organitzar un taller de cuina d’aprofitament que s’adapti a les necessitats del vostre ajuntament, empresa o centre educatiu.