Volver al blog

Des de Go Zero Waste volem posar en valor com el moviment Zero Waste contribueix a la consecució dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS).

Per garantir un futur sostenible és imprescindible fer un ús millor dels recursos. Per això és necessària una transició cap a un model econòmic i social que s’allunyi del malbaratament i el malbaratament generalitzat del sistema actual i aposti per la circularitat i la regeneració

Quina relació hi ha entre el moviment Zero Waste i els ODS?

A grans trets, els uneix la voluntat i la visió de garantir un present i un futur sostenibles per a tots a través de canvis a escala individual i global.

D’una banda, el Residu Zero o Zero Waste promou un conjunt d’idees i iniciatives centrades en la prevenció i la reducció de residus especialment a escala individual però que té un impacte global com a moviment.

D’altra banda, els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenibles (ODS) són el full de ruta de les Nacions Unides per al període 2015-2030 que implica tots els actors de la societat.

A continuació aprofundim en la relació entre alguns dels ODS i el moviment Zero Waste:

ODS 2. Fam zero

El 2011 la FAO va estimar que cada any un terç del menjar mundial es desaprofita. L’objectiu de l’ONU és posar fi a totes les formes de gana i desnutrició per al 2030.

Per això, són necessàries accions en la lluita contra el malbaratament alimentari al llarg de tota la cadena. Perquè no pot ser que es malgasti una tercera part del menjar en un món on milions de persones encara passen gana. És una qüestió d’eficiència dels recursos, però sobretot de justícia humanitària i climàtica.

Segons dades de la FAO, el malbaratament alimentari suposa la pèrdua de 730 milions d’euros a l’any i provoca el 8 % de les emissions globals de gasos amb efecte d’hivernacle.

Accions Zero Waste contra el malbaratament alimentari

  • Cuina i receptes d´aprofitament
  • Consum de proximitat i de temporada
  • Aprendre la millor manera de conservar els aliments
  • Doggy bags per als restaurants per emportar-te les sobres a casa
  • Promoció del compostatge
  • Transició cap a una dieta més basada en vegetals (plant-based) amb menys empremta ambiental

ODS 11: Ciutats i comunitats sostenibles

La meitat de la població mundial ja viu a zones urbanes, xifra que augmentarà al 60% el 2030 i prop del 70% el 2050 segons projeccions de l’ONU. Aquestes zones urbanes consumiran més de la meitat dels recursos del món.

Una de les maneres d’aconseguir comunitats resilients és reduir la seva dependència exterior gràcies a un ús més eficient dels recursos que ja circulen dins de la comunitat.

Materials com els residus orgànics, els plàstics, els pneumàtics, els residus electrònics o fins i tot els residus fecals es poden convertir de nou en recursos per a la pròpia comunitat amb el sistema correcte que garanteixi i incentivi la seva òptima recuperació i processament.

D’aquesta manera i tal com defensa l’Economia Circular, tenim l’oportunitat d’apoderar les comunitats per passar d’un escenari on els recursos són fonts de despesa pública, risc per a la salut i manca d’espai a un escenari on els diferents subproductes són valuosos per a la mateixa comunitat i contribueixen a satisfer les necessitats, crear economia local i reduir les emissions d’efecte hivernacle i la dependència econòmica de l’exterior.

Accions Zero Waste per a unes comunitats més sostenibles

  • Compostatge comunitari per aprofitar els residus orgànics
  • Projectes de recollida i revaloració de residus com Plastic Bank
  • Biblioteques de recursos com les Libraries of things
  • Punts verds i centres locals de reciclatge
  • Serveis de reparació com els Repair Cafés
  • Mercats fixos i itinerants de productes de proximitat i temporada
  • Educació i accés a productes d’higiene menstrual reutilitzables com la copa, les compreses de roba i les calces menstruals a preus assequibles
  • Campanyes de sensibilització i divulgació comunitària sobre reducció, reutilització i prevenció

ODS 12: Producció i consum sostenibles

L’onzè objectiu de l’ONU és garantir les modalitats de consum i producció sostenibles.

La cultura del “usar i llençar” i els productes d’un sol ús són grans consumidors de recursos i grans generadors de residus.

Optant per productes duradors, reparables, reutilitzables i 100% reciclables s’aconsegueix una vegada més un ús més eficient dels nostres recursos il·limitats.

Per això, són importants conceptes com l’ecodisseny i la fi de l’obsolescència programada.

El consum i la producció sostenibles consisteixen a fer més i millor amb menys. També es tracta de desvincular el creixement econòmic de la degradació mediambiental, augmentar l’eficiència de recursos i promoure estils de vida sostenibles.

El consum i la producció sostenibles també poden contribuir substancialment a la mitigació de la pobresa ia la transició cap a economies verdes i amb baixes emissions de carboni.

ODS 12 – Nacions Unides

Accions Zero Waste per a un consum sostenible

  • Reduir les necessitats materials
  • Optar per productes duradors, reparables, reutilitzables i 100% reciclables i lliures de tòxics
  • Allargar al màxim la vida útil dels productes
  • Reparar sempre que es pugui
  • Reutilitzar
  • Compostar la matèria orgànica sempre que sigui possible
  • Apostar pel producte de proximitat i de temporada
  • Reduir i rebutjar els productes d’un sol ús
  • Apostar per l’intercanvi i la segona mà

ODS 14 i 15: Protecció de la vida submarina i els ecosistemes terrestres

Només en el cas dels plàstics, la Fundació Ellen MacArthur va estimar en un informe el 2017 que al ritme actual de producció i ús d’aquests materials, el 2050 hi haurà més plàstic que peixos a l’Oceà.

L’impacte ambiental dels residus als ecosistemes és un problema creixent i ben conegut. Tot i que el plàstic és potser el cas més conegut no és l’únic: els derivats de la indústria minera o la tèxtil són igual d?alarmants.

En primer lloc, reduir la generació de residus és el primer pas per evitar que aquests acabin als ecosistemes naturals.

En segon lloc, garantir la seva correcta recuperació i gestió contribueix a tancar el circuit i que

Un dels principals motius pels quals tones de residus queden abandonats a la natura és que són vistos com a escombraries sense valor.

 

Accions Zero Waste per a la protecció dels ecosistemes

  • Evitar els productes d’un sol ús
  • Accions de neteja com les Beach Cleanups i el plogging

La sostenibilitat és un element transversal a tots els ODS i l’ús eficient dels recursos és una peça clau

Aquests són alguns dels objectius del moviment
Zero Waste:

  • Reduir la generació de residus al màxim
  • Aplicar la jerarquia de les 3 “R” ampliada: repensar, redissenyar, rebutjar, reduir, reutilitzar, reparar, reciclar…
  • Promoure la reutilització per sobre de les opcions d’usar i llençar
  • Exercir el dret a reparar allò que s’ha fet malbé
  • Evitar el malbaratament alimentari
  • Apostar pel compostable de la matèria orgànica
  • Evitar l’ús de productes tòxics
  • Reduir la contaminació plàstica en totes les formes i causes
  • Optar per productes de proximitat i de baix impacte ambiental
  • Allargar al màxim la vida útil de les coses
  • El millor residu és el que no es genera
  • Abans de reciclar cal reutilitzar i abans de reutilitzar cal reduir
  • El pas d’un model econòmic linear a un de circular
  • Canviar la perspectiva de “residus” a “recursos”
  • La importància del compostatge per al reaprofitament de tota la matèria orgànica
  • La lluita contra el malbaratament de menjar
  • Millora de l’eficiència energètica dels aparells
  • Reducció del malbaratament alimentari
  • Una millor gestió dels recursos
  • Sensibilització dels consumidors sobre modes de vida més sostenibles
  • Facilitar informació veraç i adequada per empoderar les persones consumidores
  • Reduir el malbaratament alimentari ja que es calcula que un terç del menjar mundial de desaprofitament